Image

Araştırmacı Çocuk'un Hikâyesi


Çocukların düşünceleri özeldir. Her gün heyecan dolu fikirlerini bizimle paylaşırlar.

Onları dinlemek, yeni fikirler üretmelerine yardımcı olmak çok keyifli!

Tıpkı her gün yeni bir buluş yapmak gibi… 

Araştırmacı Çocuk, çocukların ders programlarıyla öğrendiklerinin dışında merak ettikleri, gözlemledikleri konular üzerine araştırma yapmalarını dolayısıyla bilgiyi  ezberden uzak, sorgulamaya dayalı yolla edinmelerini hedefleyen yenilikçi bir yaklaşımdır. 2006-2009 yıllarında İngiltere, Norveç, İsveç, Belçika, Litvanya, Letonya ve Türkiye’nin ilk kez dâhil olduğu “Children as Researchers” projesiyle birlikte Araştırmacı Çocuk yaklaşımının öğretimdeki uygulamaları başladı. Projede farklı yaş ve yeteneklere sahip çocukların düşüncelerini özgüvenle ortaya koyabilmeleri ve bakış açılarını geliştirmeleri hedeflendi. Bu önemli projeye ilk kez dâhil olan Türkiye’nin koordinatörü olarak önemli bir görev üstlenen Dr. Derya Şahhüseyinoğlu, ilköğretim düzeyindeki çocukların bilimsel düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptı ve çeşitli makaleler ve kitaplar yayımladı.


Daha sonra 7 yaş ve üzeri çocukların soru sorma, sorgulama  becerilerini geliştirmelerini, merak ettikleri ve ilgi duydukları konular üzerine bilimsel çalışmalar yapmalarını desteklemek amacıyla 2009 yılında Ankara’da eğitim bilimci Dr. Derya Şahhüseyinoğlu tarafından Araştırmacı Çocuk Merkezi kuruldu. 


O günden beri çocukların sorgulama, bilimsel düşünme, yaratıcı düşünme, analitik düşünme becerilerinin gelişimine destek olacak farklı alanlarda çalışmalar planlanıyor ve yürütülüyor. 


Araştırmacı Çocuk Projesi olarak Ankara’da yedi farklı devlet okulunda başlayan bu yolculuk yaklaşık 350 çocuğun katılımıyla devam etti. 2010-2016 yıllarında Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile iş birliği yapıldı ve bu kurumdan her yıl 150 çocuk projeye dâhil oldu. 2011 yılında Darüşşafaka Eğitim Kurumları ev sahipliğinde 1. Uluslararası Çocuk Konferansı düzenlendi; bu konferansa Türkiye, İngiltere, Avustralya ve Kanada’dan çocuklar katıldı.


Merkezin önemli çalışmalarından bir diğeri de “Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir!” sloganıyla yola çıkan ve çocukların eğitimine destek olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile yapılan iş birliğidir. Bu iş birliği kapsamında “Fen Eğlenerek Öğren – Modül 2” ve “Okul ve Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri” fen bilimleri programları hazırlandı. Ayrıca TEGV eğitmenlerine ve gönüllülerine eğitimler verildi.


Merkezde; çocukların ilgi duydukları konularda, kendi düşüncelerini geliştirebildikleri özgün atölye çalışmaları yapılıyor. İlkokul ve ortaokul programlarını destekleyen bu atölyelerde, çocukların soru sorma ve sorgulama becerilerinin gelişimine katkı sağlanıyor.


Atölye çalışmaları sadece çocuklara değil, çeşitli devlet ve özel okullardaki öğretmenlere yönelik olarak da yürütülüyor. Bu atölyelerde öğretmenler derslerini daha verimli, katılımcı ve ilgi çekici kılmanın ip uçlarını keşfediyor. Araştırmacı Çocuk atölyeleri, eğlenceli etkinliklere hem de sorgulamaya dayalı ders planlarının nasıl hazırlanabileceğine yönelik yöntem ve tekniklerin anlatıldığı eğitimler için sürekli gelişiyor.Bu atölyelerde öğretmenler, hem eğlenceli etkinliklere hem de sorgulamaya dayalı ders planlarının nasıl hazırlanabileceğine yönelik yöntem ve tekniklerin anlatıldığı eğitimlere katılıyor. Yapılan çalışmalar merkezdeki katılımcılar ile sınırlı kalmıyor, seminerler ve konferanslar aracılığıyla Türkiye’nin her tarafındaki eğitimcilerle paylaşılıyor.


Araştırmacı Çocuk Merkezi daha çok çocuğa, eğitimciye ve veliye ulaşabilmek için üç farklı dergi yayımlıyor. Bunlardan ilki 2013 yılında yayımlanmaya başlayan, çocuklar için eğlenceli ve bilimsel içerikler sunan Araştırmacı Çocuk dergisidir. 


Araştırmacı Çocuk dergisi 2018 yılından beri Young Researchers adıyla İngilizce olarak da yayımlanmaktadır.


Öğretmenlere örnek ders içeriklerinin sunulduğu Araştırmacı Öğretmen dergisi de 2018’den beri öğretmenlere ulaşmaktadır. 


Her eğitim yılı ve kazandığımız her “Araştırmacı Çocuk” ile birlikte yeni bakış açıları kazanıyoruz. Temel bilgilere eklenen gelişmeleri, çağın hızını yakalama heyecanını taşıyan çocuklarla paylaşıyoruz. Çocukların merakını pekiştiren çok değerli bilgileri, neden – sonuç süreci içinde kendilerinin keşfetmesine gururla eşlik ediyoruz.


Dr. Derya Şahhüseyinoğlu     |      Kurucu ve Yönetici

 

1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalından mezun oldum. Mezun olduktan sonra çeşitli eğitim kurumlarında çalıştım. 1997 yılında Bilkent İlköğretim Okulu’nda Ölçme Değerlendirme Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Öğretmenlerle birlikte test geliştirme üzerine çalışmalar yürüttüm. İlköğretim düzeyindeki çocukların akademik başarılarını takip ettim. "Çocukların hangi konularda öğrenme eksiklikleri var? Eksik öğrenmelerini nasıl tamamlayabiliriz?" gibi sorular sorarak programlar geliştirdim. Çocuklar, öğretmenler ve okul yöneticileriyle birlikte 9 yıl Bilkent İlkokulu’nda çalışmalar yürüttüm. 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden yüksek lisans, 2004 yılında doktora derecesini aldım. Doktora derecesini aldıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Sınıf Eğitimi ve Fen Bilgisi Eğitimi bölümlerinde Ölçme ve Değerlendirme, Bilimsel Yöntem ve Okul Deneyimi dersleri verdim. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi’nin de ortak olduğu “Children as Researchers” projesinde yürütücü olarak görev aldım. 7 farklı ülkenin yer aldığı bu projede İlköğretim düzeyindeki çocukların araştırma yapma becerilerini kazandırma üzerine programlar hazırladım.  


Projede Open University’den Prof. Mary Kellett ile tanıştım. Mary Kellett ile birlikte çocukların ders programlarıyla öğrendiklerinin dışında, merak ettikleri, gözlemledikleri konular üzerine araştırmacı olmalarını destekleyen yenilikçi çalışmalar yaptım. Yaptığım çalışmalarda farklı yaş ve yeteneklere sahip çocukların kendi düşüncelerini özgüvenle ortaya koyabildiklerini, bakış açılarını değiştirebildiklerini görmek beni hem çok etkiledi hem de tarif edilemez şekilde mutlu etti. Okuldaki ders programlarının dışında çocukların “Araştırmacı Çocuk” olarak kendi seçtikleri bir projeyi yürütmeleri, onlara istedikleri oyunları oynamak kadar keyif veriyordu. Çocukların yaratıcı düşünceleri ve heyecanları her yaptığım çalışmada beni daha da etkiledi. Ben de onlarla birlikte yenilendim.


2009 yılında proje bittiğinde Hacettepe Üniversitesi’nden ayrıldım. Araştırmacı Çocuk Merkezi’ni kurdum. Kendi heyecanımı öncelikle üniversitede öğrenim gören farklı ana bilim dallarındaki öğrencilerle paylaştım. 2009-2010 yıllarında gönüllü olarak MEB’e bağlı devlet okullarında “Araştırmacı Çocuk” programını yürüttüm. 2010 yılından sonra ekibimize çocuklarla çalışmaktan mutlu olduğunu söyleyen ODTÜ ve Hacettepe Üniversitesi’nin farklı bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri katıldı. 2010 yılından bu yana her yıl gönüllü üniversite öğrencileriyle çocuklara yönelik proje çalışmaları yürütüyoruz. Araştırmacı çocukların duyduğu heyecanı, araştırmacı öğretmenler ile büyütmeye devam etmek en büyük motivasyon kaynağımız olmaya devam ediyor. Böylece biz de daha çok araştırıyor, öğreniyor ve paylaşıyoruz.

Image

Kübra Uslu     |      Dergi ve Atölye İçerikleri Sorumlusu


Orta Doğu Teknik Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden 2018 yılından mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine yine aynı üniversite ve bölümde devam etti. Araştırmacı Çocuk Merkezi ile üniversite öğrencisiyken tanıştı, mezun olduktan sonra ise merkezde tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. O günden beri atölye içerikleri hazırlıyor, Araştırmacı Çocuk ve Araştırmacı Öğretmen dergilerinde yazarlık ve editörlük yapıyor.

Image

Refika Doğan     |      Dergi ve Atölye İçerikleri Sorumlusu


Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 2016 yılında mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine yine aynı üniversite ve bölümde devam etti. 2018 yılında Araştırmacı Çocuk Merkezinde çalışmaya başladı. Merkeze gelen çocuklarla oyun oynuyor, onlar için oyunlar hazırlıyor ve dergide yazılar yazıyor.
Image

Berrin Akgöl Dumanlı     |      Eğitim Danışmanı


Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dilbilimi Bölümü'nden 1990 yılında mezun oldu. Uzun süre Özel Arı Okulları'nda İngilizce öğretmenliği ve yöneticilik yaptı. Avrupa Birliği eğitim projelerinde koordinatör olarak yer aldı. 2023 yılından beri Araştırmacı Çocuk Merkezi'nde Eğitim Danışmanı olarak görev yapıyor.

Image

Müge Utkan     |      Sanat Yönetmeni


Başkent Üniversitesi, Görsel İletişim ve Grafik Tasarım Bölümü’nden 2009 yılında mezun oldu. 2010 yılında da özel bir moda tasarımı akademisinde iki yıl boyunca eğitim aldı ve aynı kurumda uzun yıllar dijital illüstrasyon alanında eğitmenlik yaptı. Ardından mesleğine çeşitli reklam ajansları ve kurumlarda devam etti. 2019 yılından beri Araştırmacı Çocuk Merkezinde çalışmalarına devam ediyor.

Image

Çiğdem Kalaycı     |      Halkla İlişkiler ve İletişim


2000 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Muhasebe bölümünden, 2006 yılında da Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. 2018 yılından beri Araştırmacı Çocuk Merkezindeki görevine devam ediyor.

Image