Şimdi sakince oturup etrafı izleyin. Ağaçları, bulutları, taşıtları, çevrenizdeki insanları, yerde yürüyen karıncaları, kanat çırpan kuşları… Gördükleriniz üzerine düşünüp hayal kurun.
Gerçekten de geçmişte doğa, çocukların oyun arkadaşlarından biriydi. Çocukların boş zamanlarının tamamı mahalle aralarında, bahçelerde oyun oynayarak ve doğayı keşfederek geçerdi.
Bildiklerinizi, gördüklerinizi, merak ettiklerinizi çocuklarla paylaşırsınız, deneyimlerinizi çocuklara aktarırsınız, paylaştıkça çoğalırsınız. Çoğalırken çocuklara yeni bakış açıları kazandırır, onların hayatlarında değişim, dönüşüm başlatırsınız.
Çocuklar merak ettiği soruları bir projeye dönüştürebilir. Peki, çocuklar kendi projelerini yürütürken biz onlara nasıl rehberlik edebiliriz?
“Eğitim öğretim sürecinde çocuklara kazandırmayı hedeflediğiniz beceriler nelerdir?” diye bir soru sorulsa ne tür yanıtlar verirdiniz? Bir düşünün!
Çocukların doğayı sevmelerini, incelemelerini, önemsemelerini ve bunu yaşamlarının bir parçası hâline getirmelerini sağlayabiliriz. Yaşadıkları dünyayı anlamaları ve korumaları için neler yapabileceklerini fark ettirebiliriz.
Kullandığınız eşyaların bir hikâyesi olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kim tasarlamış? Niçin tasarlamış? Tasarlarken nelere dikkat etmiş? Ya da tasarladığı sırada aklından neler geçmiş?
Bilimsel okuryazarlık, bilimi anlamaktır. Bilimin temel kavramlarını anlamanın yanı sıra problem çözmenin doğasını anlamak, problem çözerken tahminlerde bulunabilmek, elde edilen sonuçların doğrulanabilir olması gerektiğini bilmektir. Böylece okunan ve duyulan her bilgi hakkında doğru değerlendirmeler yapabilir ve bilinçli kararlar alınabilir.
Hepimiz çocukların günlük yaşamlarında karşılaştıkları problemlere çözüm aramalarını, çözümü için uğraşırken farklı yollar bulmalarını, buldukları üzerine düşünmelerini, sorgulamalarını ve fikir üretmelerini isteriz.
Çocukların konuşmalarını ve aktif katılım sağlamalarını nasıl sağlayacağız? Böyle bir ortamda düzeni sağlamak mümkün mü?
Oyun ve öğrenme birbirinin ayrılmaz parçasıdır ve nasıl öğrendiğimizin de temelini oluşturur.
Disiplinler arası öğretim nedir? Nasıl planlanır ve uygulanır? Avantajları nelerdir?
Acaba öğrenme ortamında motivasyonu nasıl artırabiliriz? Farklı yollar bulabilir miyiz? Kullandığımız yöntemleri değiştirebilir miyiz?